Представљено ученичко стваралаштво о теми страдања Срба у 20. вијеку

20.04.2023.

У Дому културе у Вишеграду данас је ученицима и професорима Средњошколског центра „Иво Андрић“ представљено ученичко стваралаштво о теми страдања српског народа у Другом свјетском рату.

Програм је припремила професор српског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић која је у обраћању рекла да је час посвећен сјећању на страдање српског народа у 20. вијеку.

„Данас смо умјетнички оживјели сјећање на старобродске страдалнике. Нека ово буде најважнија лекција коју ученик у току школовања може научити“, поручила је Милошевићева.

Свештеник Драган Вукотић рекао је да је наш национални задатак да то остане дио колективног памћења, као залог за мирну будућност.

Он је ученицима и професорима испричао о мјесту Стари Брод у Вишеграду гдје је подигнут спомен-комплекс у знак сјећања на стравични злочин из Другог свјетског рата који се десио у прољеће 1942. године када су припадници злогласне усташке легије на том мјесту побили 6.000 невиних Срба.

Професор православне вјеронауке Зоран Каностревац рекао је да стратишта као што су Брод на Дрини, Пребиловци, Јадовно, Крагујевац, Краљево и многа друга морају бити сачувана од историјског заборава.

„И поред свега, важно је развити човјекољубље, а не мржњу и осветољубивост“, поручио је Каностревац.

Ученици су израдили публикацију у штампаној и електронској форми у којој су обрадили историјски дио о страдању Срба у 20. вијеку и географском положају стратишта.

У публикацији је, између осталог, наведено да су животи 37.139 дјеце угашени на 1.398 стратишта у областима које су улазиле у састав Независне Државе Хрватске.

Министарство просвјете и културе Републике Српске предложило је свим основним и средњим школама у Српској да Недјељу културе сјећања и памћења од 19. до 24. априла обиљеже на примјерен начин, у складу са темама предмета од националног значаја.

СРНА