Представљени пројекти осам пословних идеја

12.07.2018.

У Вишеграду је данас представљено осам пословних идеја које имају потенцијал за даљу подршку, а на којима су учесници из Вишеграда, Новог Горажда, Чајнича и Рудог радили посљедња четири мјесеца, у оквиру пројекта ЈЕП инкубатор пословних идеја.

Учесник Ружица Лаловић представила је пројекат фарме коза и оваца, уз производњу меса и млијечних производа.

„Планирамо производњу меса, јагњади и старе овчетине, као и производњу сира са посебним укусима, што се добро показало“, рекла је Лаловићева.

Пољопривреда задруга „Вишеград“ представила је пројекат Пољопривредне апотеке и пружање услуга савјетодавне службе, а директор Бојан Чабак је истакао да је акценат стављен на запошљавање два агронома.

„Пољопривредним произвођачима биће омогућено да добију све на једном мјесту“, додао је Чабак.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да је Вишеград на овај начин подржава младе људе.

„Општина се оријентисала на развој пољопривреде и туризма, а ми улажемо значајна средства у подстицаје тих грана“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да очекује да ће пројекти добити позитивну оцјену, те подржао све учеснике овог пројекта.

Координатор ЈЕП-а Маја Зиројевић рекла је да ће учесницима, који буду позитивно оцијењени, бити пружено менторство и финансијска подршка.

„Када им буду одобрени пројекти, они ће се јавити на јавни позив, након чега ће им бити додијељена бесповратна средства“, истакла је Зиројевићева.

На јавни позив за ЈЕП пројекат пријавила се 31 особа, од чега је њих 14 успјешно завршило са обуком.

Пројекат запошљавања младих ЈЕП подржава Влада Швајцарске и локалне заједнице.

СРНА