Представљене фото – репродукције из московских музеја

15.02.2018.

Двије изложбе фото-репродукција из московског Државног музејског комплекса, које су вечерас представљене посјетиоцима у Вишеграду, требало би да покажу да су Руси и Срби народи који се боре за слободу својих отаџбина и имају исту судбину, изјавио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Ђуревић је у Градској галерији Вишеград отворио изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“, истакавши да ове поставке говоре о повезаности руског и српског народа.

„Вјерујем да ће ове изложбе бити путоказ свима нама и да ће нас подсјетити на заједничке тековине које нас спајају“, рекао је Ђуревић.

Директор Градске галерије Вишеград Славко Тушевљак навео је да су на 75 панела представљене фото-репродукције из московског Државног музејског комплекса, које показују богато историјско насљеђе Русије.

„Задовољство ми је што је ова изложба отворена у Вишеграду, захваљујући Друштву српско-руског пријатељства `Свети Александар Невски` и посредством Амбасаде Русије у Београду. Изложба `Руско чудо` говори о дрвеном дворцу цара Алексеја, док је изложба `Свети заштитници руске земље` посвећена иконама пред којима се молио руски народ за спас своје отаџбине“, истакао је Тушевљак.

Свештеник Драган Вукотић нагласио је да је ово прилика да се Срби у Републици Српској упознају са духовношћу и културом Руса.

„Светитељи нас враћају на праве смјернице, они нас охрабрују да и ми наставимо да живимо онако како су они живјели“, каже Вукотић.

Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ организовали су Градска галерија Вишеград и вишеградски Дом културе.

СРНА