Представљена књига „Вишеград кроз вијекове“

06.04.2022.

У Андрићграду је промовисана књига Александра Савића „Вишеград кроз вијекове“.

„То је мала историјска читанка у којој сам, према сазнању које сам имао и које сам налазио у различитим документима, објавио оно што је важно за сам Вишеград“, истакао је Савић.

Он је рекао да књига има факсимил продаје куће нобеловца Иве Андрића из 1958. године, факсимил доајена новинарства чика Љубе Мутапчића, који је 1978. године одржао прву сједницу савјета за Вишеградску стазу, а ту је и Андрићев факсимил.

Савић је навео да је у књизи много написао о просвјети, библиотекарству у самом Вишеграду, те културно-умјетничким друштвима које су развијале различите националности.

Рецензент Дивна Васић рекла је да је књига плод дугогодишњег сакупљања историјске грађе – докумената, старих фотографија, легенди и прича везаних за вишеградски крај.

„Књига обухвата период од средњег вијека до друге половине 20. вијека. Жеља и намјера аутора је да обједини и објави све податке до којих је дошао и да их сачува за будуће генерације, а уједно и укаже на значај историјског насљеђа, природних љепота и богатства овог краја“, нагласила је Васићева.

Уредник књиге Славко Хелета рекао је да се историјска књига „Вишеград кроз вијекове“ може мјерити са великим бројем историјских издања.

„Велика је храброст истраживати историју Вишеграда поред онога што је урадио нобеловац Иво Андрић. Аутор је користио нешто што ни Андрићу није било доступно, а то су приватне архиве и архиве у вишеградским институцијама. Већина је непотписана, нема аутора, али се знају институције“, нагласио је Хелета.

Књига „Вишеград кроз вијекове“ представља заједнички пројекат Издавачке куће Митрополије дабробосанске „Дабар“ са сједиштем у Добрунској Ријеци и Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна.

СРНА