Предавање за средњошколце о заштити и превенцији од сиде

01.12.2021.

Ученицима Средњошколског центра „Иво Андрић“ у Вишеграду данас је, поводом обиљежавања 1. децембра – Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, одржано предавање о превенцији и заштити од ове болести.

Предавање је ученицима одржао љекар Дома здравља Вишеград Горан Лончаревић, који је рекао да циљ подизање друштвене свијести и боље разумијевање ХИВ-а као појаве.

„Што више знамо то ћемо боље проводити превенцију“, нагласио је Лончаревић и додао да у општини Вишеград нема обољелих од сиде.

Он је рекао да је сида полно преносива болест коју карактерише прогресивно слабљење имуног система, што зараженог чини подложном цијелом спектру разних инфекција и тумора.

„Тестирање на ХИВ је једини начин да се утврди да ли је неко заражен. Провјера, односно тестирање се може извршити сваким даном у Универзитетској болници у Фочи“, навео је Лончаревић.

Предавање је одржано у организацији Црвеног крста Вишеград, а секретар ове општинске организације Славица Марковић каже да се Дан борбе против сиде ове године одржава под мотом „Зауставимо сиду – будимо одговорни“.

„Волонтери ове организације подијелили су промотивни материјал младима с циљем боље информисаности о превенцији и заштити од ове болести“, напоменула је Марковићева.

СРНА