Предавање Емира Кустурице о Хандкеу у четвртак

30.10.2019.

Режисер Емир Кустурица одржаће у четвртак, 31. октобра, предавање у Андрићевом институту у Вишеграду о теми „Петер Хандке – апостол истине“, најављено је на сајту овог института.
Кустурица ће на предавању у Андрићграду сумирати све оно до чега је довела овогодишња Нобелова награда, која је додијељена Хандкеу, али ће и лоцирати мјесто на ком се Хандке и Косово и Метохија разилазе са свијетом.

„Као један од најугледнијих свјетских редитеља, човјек великог књижевног дара, творац два града, Кустурица је права особа која комбинујући сва своја знања може да направи паралелу између некадашњег, данашњег и будућег“, наведено је у најави догађаја.

Предавање ће бити одржано с почетком у 19.00 часова.

Прослављени српски и свјетски редитељ и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Емир Кустурица састао се 21. октобра у Паризу са Хандкеом и том приликом му рекао да су он и његово цјелокупно књижевно стваралаштво заслужили Нобелову награду и да је ово значајно признање стигло у праве руке.

Кустурица је послије тог сусрета изјавио Срни да је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност Петер Хандке на вечери коју је имао са њим у Паризу, између осталог, изразио захвалност српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику на честитки коју му је међу првима упутио поводом добијања овог значајног признања.

„За вријеме сусрета у Паризу са мојим великим пријатељем Хандкеом, он ме замолио да пренесем захвалност Додику на честитки поводом добијања Нобелове награде и да му пренесем његове поздраве. Хандке је истакао да веома цијени и поштује рад Милорада Додика“, рекао је Кустурица.

СРНА