Повећан број случајева психичког насиља

14.12.2021.

На подручју Вишеграда повећан је број случајева психичког насиља у односу на претходну годину, закључено је на састанку релевантних субјеката, одржаном данас са циљем упознавања са овом појавом.

Социјални радник из Центра за социјални рад Вишеград Биљана Жерајић рекла је да је од јануара до новембра ове године пријављено седам случајева насиља у породици.

Жерајићева је навела да су жене најчешће жртве насиља, а починиоци најчешће буду у алкохолисаном стању и тада долази до вербалног вријеђања и понижавања.

Она је навела да су у већини случајева жртве, које су пријавиле насиље, одустајале од приједлога за изрицање хитних мјера заштите јер се плаше да ли ће имати гдје да оду.

Јадранка Леовац, правник Удружења жена „Мост“ које је и организатор састанка, рекла је да је један од циљева данашњег скупа и примјена новог Закона о заштити насиља у породици, који је на снази од 1. маја 2020. године.

„Видјели смо да је било шест пријава психичког насиља што ми у нашем дугогодишњем раду нисмо имали прилику да чујемо. То се ријетко пријављује, ми смо се борили да се пријави физичко насиље, а о психичком смо мислили да ће још времена бити потребно да би се препознало“, истакла је Леовац.

Педагог у Основној школи „Вук Караџић“ Мира Стојановић рекла је да је вршњачко насиље у порасту.

„На сву срећу физичког насиља нема, није у порасту, отприлике за једну школску годину имамо по један примјер, али је чињеница да је вербално насиље јако присутно међу ученицима који нису свјесни да вријеђају свог друга. Неке псовке су њима саставни дио комуникације, начин на који се обраћају једни другима“, нагласила је Стојановићева.

Састанку су присуствовали представници Основног суда Вишеград, општине, Центра за социјални рад, средње и основне школе и полицијске станице Вишеград.

СРНА