Потврђена нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом

01.11.2022.

На данашњој сједници Скупштине општине Вишеград потврђена је нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом чији ће циљ бити наставак развоја Вишеграда.

Одборници нове скупштинске већине коју чине СНСД, ДНС, СПС, СДА и самостални одборник који заступа политику Народне партије Српске Младенко Тасић усвојили су Нацрт ребаланса овогодишњег општинског буџета од 12.165.642 КМ.

За новог предсједника Скупштине општине Вишеград изабран је Српко Баранац из ДНС-а, а за потпредсједника Един Караман из СДА.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је нова скупштинска већина одлучила да настави са развојем Вишеграда,доношењем одлука које су двије године заустављене.

Он је истакао да је бивши предсједник Скупштине општине Муамер Софовић злоупотријебио свој положај и без разлога хтио да са данашње сједнице удаљи одборника СНСД-а Дарка Андрића, али му то није успјело.

„Свједоци сте да смо у претходном мандату урадили велики број пројеката и да је Вишеград кренуо узлазном путањом, али због појединаца имали смо стагнацију и суочени смо били са привременим финансирањем. Нова скупштинска већина наставила је са радом по Пословнику, Статуту и закону. Усвојен је допуњени дневни ред. Предсједник Скупштине разријешен је дужности и именован је нови, а разријешен је и потпредсједник Скупштине /Марко Николић/ и именован нови“, навео је Ђуревић.

Он очекује да ће до Нове године бити одржано пет сједница на којима ће бити усвојен ребаланс буџета, приједлог буџета и друге одлуке с циљем развоја Вишеграда.

„Биће велики број пројеката у наредном периоду у сарадњи са Олимпијским центром `Јахорина`, Андрићградом, Владом Републике Српске, Хидроелектраном `Вишеград`, на задовољство свих грађана Вишеграда и Републике Српске“, најавио је Ђуревић.

Новоизабрани предсједник Скупштине општине Вишеград Српко Баранац рекао је новинарима да Вишеград улази у мирније воде и да ће фокус бити на развоју.

„Фокус мог залагања је напредак Вишеграда, нова радна мјеста, изградња аква-парка, наставак изградње Андрићграда, подршка младима да остану у Вишеграду и подршка наталитету. Учинићу све да у локалном парламенту заживи толеранција, а сви који желе добро Вишеграду су добродошли и позивам све одборнике да размисле и да нађемо заједничко рјешење како бисмо показали да имамо храбрости да превазиђемо проблеме“, навео је Баранац.

На данашњој сједници Скупштине општине Вишеград изабрани су вршиоци дужности начелника одјељења: за финансије Милан Јакшић, за инспекцијске послове Милица Станчић, за општу управу Милан Ђукић, за привреду Милан Тасић и Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Александар Којић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Милан Јакшић рекао је да је Нацрт ребаланса буџета за текућу годину оквирно увећан за 670.000 КМ, највише због раста пореских прихода.

„На расходовној страни ребалансом ће бити исправљено неоправдано смањење плата запослених у обданишту, омогућен наставак одржавања трошкова јавне расвјете, рада ватрогасне јединице“, навео је Јакшић.

Бивши предсједник Скупштине општине Вишеград Муамер Софовић прекинуо је данашње засједање, тврдећи да нема услова за нормалан наставак сједнице, а заједно са њим сједницу су напустили одборници опозиције: СДС-а, Уједињене Српске, ПДП-а, Српске напредне странке Републике Српске и један самостални одборник Мирко Мајсторовић који заступа политику Демоса.

СРНА