Потписани уговори са 102 нова студента

26.03.2018.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић потписао је данас уговоре са 102 нова студента, који су путем јавног конкурса остварили право на стипендије из буџета општине, за шта ће бити издвојено око 150.000 КМ.

„Осим ових, имамо још 40 студената који су остварили право на стипендирање из ранијих година студија. Ове године смо издвојили рекордна средства за ту намјену“, рекао је Ђуревић.

Он очекује да ће се дио студената након завршеног школовања вратити у Вишеград, а општина ће, како је рекао, настојати да им омогући приправнички стаж и радна мјеста.

Ђуревић наводи и друге видове подршке коју ова општина пружа издвајајући средства за повећање наталитета, за спорт, борачке категорије, пољопривреду.

„Општина Вишеград је једна од водећих општина по висини издвајања за ове категорије у Републици Српској“, нагласио је Ђуревић.

Студент Економског факултета у Источном Сарајеву Дарко Николић и његова колегиница са Високопословно техничке школе, на одсјеку за туризам у Ужицу Милица Папић захвалили су општини, наводећи да ће им стипендија много значити за школовање.

Студент Филозофског факултета у Источном Сарајеву Теодора Кесић, која први пут прима стипендију, каже да јој је драго што је својим радом успјела да обезбиједи стипендију.

На конкурс за додјелу стипендија пријавила су се 124 студента, од којих 18 студената није имало комплетну документацију или није испуњавало опште услове конкурса, а четири студента одрекла су се накнадно општинске стипендије у корист стипендије Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је накнадом допуном Одлуке Скупштине општине Вишеград додијелио стипендију свим студентима који су испуњавали услове, али нису остварили право на стипендију.

На основу тога, десет мјесеци ће 67 студената добијати стипендију у износу од 120 КМ, а 35 студената од 50 КМ.

СРНА