Потписани уговори о закупу 37 станова

26.10.2017.

Представници Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске потписали су данас у општини Вишеград уговоре са 37 корисника о закупу станова у насељима Бикавац и Гарча.

Помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске Драго Вулета изразио је задовољство потписивањем уговора о закупу станова који су изграђени средствима Владе Српске. „Процедура откупа станова у Вишеграду трајаће до краја јуна 2018. године“, истакао је Вулета.

Он је додао да ће станови које корисници не буду могли откупити бити пренесени у власништво општина и градова у којима се станови налазе. „Ово је данас велики корак јер се ти станови користе 15 година на привременој основи, а овим ће станови бити заштићени“, рекао је Вулета.

Он је навео да је, захваљујући новој структури власти, овај процес убрзан, те додао да у Републици Српској постоји укупно 888 алтернативних станова.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ријеч о становима који су алтернативног карактера и да на подручју општине постоји 192 таква стана.

„Ово је показатељ добре сарадње са Владом Републике Српске и министарствима, као и са предсједником Српске. Надам се да ћемо у што скорије вријеме завршити све уговоре за ове категорије и да ће Вишеград ријешити проблем који га је мучио претходних година, а можда и двије деценије“, напоменуо је Ђуревић.

Он је нагласио да слиједи процедура попуњавања одређених формулара и достављање Дирекцији за обнову и изградњу, а након чега ће почети откуп станова.
„Јако ме обрадовало данашње потписивање уговора, које свим потписницима значи много, јер сад могу да улажу у те станове“, рекао је Ђуревић.

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић навео је да му је изузетно драго што је данас почело рјешавање проблема које расељена лица имају већ дужи низ година.

„Ово потписивање је омогућио Закон о приватизацији државних станова. Захваљујем се Министарству за избјегла и расељена лица које је све учинило да се тај проблем ријеши“, додао је Петровић.

Он је истакао да током посљедњих годину дана општина Вишеград и Влада Републике Српске имају изузетно добру сарадњу.

Један од потписника уговора Светозар Гузина рекао је да је ово велики тренутак за све грађане Вишеграда који живе у алтернативном смјештају.

„Послије толико година дошли смо у ситуацију да се потпишу уговори захваљујући начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу и Влади Републике Српске. Сада крећемо у поступак откупа стана, имамо погодности и сви корисници станова су задовољни“, истакао је Гузина.

Корисник стана Душанка Павловић рекла је да ово потписивање значи много, те захвалила општини и Влади Републике Српске на разумијевању.

СРНА