Поштовати одлуку министарства о исправности прве сједнице

30.01.2021.

Представници свих политичких партија у Вишеграду усагласили су данас да ће поштовати одлуку Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске о исправности одржавања прве сједнице Скупштине општине Вишеград, одржане 12. јануара, коју је оспорило 10 одборника.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је новинарима да и даље сматра да није била по закону, општинском статуту и Пословнику прва сједница Скупштине општине на којој је за предсједника локалног парламента изабран Муамер Софовић из Странке „Народ и правда“, а потпредсједника Марко Ристић из СПС „Будућност Српске“.

Тада је десет одборника оспоравало ово засједање, сматрајући га нерегуларним, а ријеч је о седам одборника СНСД-а, те по једном из Уједињене Српске, СДА и независном, који тада нису положили свечану заклетву.

Упркос томе, 11 одборника наставило је са радом и избором руководства и радних тијела вишеградске СО, а предводили су их четири одборника СДС-а, те по један одборник НДП-а, ПДП-а, ДНС-а, Покрета за Вишеград, СПС-а, „Народ и правда“ и СНС-а.

„Обратили смо се надлежном министарству за надзор за донесене акте са прве сједнице, а они ће одлучити да ли је она одржана у складу са законом или није. Сви из наше коалиције сматрамо да треба сачекати мишљење Министарства, да не треба правити нове грешке и нова кршења закона“, истакао је Ђуревић.

Он истиче да је данашњи састанак одржан у заједничком интереса свих грађана Вишеграда.

Предсједник Скупштине општине Вишеград Муамер Софовић рекао је да су данашњим састанком представници политичких партија приближили ставове за поштовање одлуке надлежног министарства које ће донијети одлуку о првој сједници локалног парламента.

„Нећемо ићи даље у неспоразуме и покретање тужби према судовима. Поштоваћемо одлуку Министарства управе и локалне самоуправе“, навео је Софовић.

Предсједник Општинског одбора Савеза независних социјалдемократа Перо Петровић рекао је да су на данашњем састанку покушали приближити ставове око функционисања локалне скупштине.

„Наше мишљење је да прва сједница није одржана у складу са важећим актима док супротна страна тврди супротно. Договорено је да обје стране прихвате мишљење Министарства локалне управе и самоуправе Републике Српске без обзира на наша супротна мишљења“, навео је Петровић.

Предсједник Општинског одбора Српске демократске странке Мирослав Којић рекао је да су се сви одборници новог сазива локалног парламента договорили да ће чекати одлуку ресорног министарства и да ће се понашати у складу са тим.

Општина Вишеград је 12. јануара, када је одржана прва сједница новог сазива локалног парламента, упутила захтјев Министарству управе и локалне самоуправе Српске за контролу законитости аката које је донијела Скупштина општине Вишеград.

СРНА