Постављање плоче са називом улице Споменка Гостића 19. марта

14.03.2017.

Табла са називом улице Споменка Гостића у вишеградском насељу Гарча биће постављена у недјељу, 19. марта, након што је у локалној скупштини одлучено да једна улица у Вишеграду понесе име најмлађег погинулог борца Војске Републике Српске.

Постављању плоче присуствоваће начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, представници вишеградске Борачке организације и аутор филма „Споменко на вјечној стражи“ Миле Савић, потврђено је Срни у општинској управи.

Ђуревић је рекао да је Вишеград прва општина која је назвала улицу по Споменку Гостићу, те захвалио одборницима Скупштине општине који су ту идеју спровели у дјело.

Савић, кога су за снимање филма „Споменко на вјечној стражи“ инспирисали Споменково херојство, поштење и љубав према свом народу, захвалио је општини Вишеград и позвао све грађане да присуствују отварању улице, да би показали цијелом свијету величину Вишеграђана који су се одужили младом хероју.

Постављање плоче заказано је у недјељу у 17.00 часова.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота, већ је са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Споменко је сахрањен на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом заслуга за народ.

СРНА