Помен страдалим борцима на Меремишљу

16.10.2021.

На брду Меремишље код Вишеграда данас је обиљежено 29 година од страдања 28 бораца Војске Републике Српске из Вишеграда и Рудог које су на том мјесту убиле припадници тзв. Армије БиХ.

Бивши командир вишеградске бригаде Лука Драгичевић рекао је да је ово највећа трагедија у току цијелог рата.

„Највише је заробљено српских бораца из вишеградске и руђанске бригаде. И они који су заробљени мали број је преживио. Сваке године на овај дан се окупљамо да одамо почаст тим људима који су страдали“, напоменуо је Драгичевић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су на том непријатељске снаге побиле 28 српских војника и да овај датум обиљежавају сваке године у присуство чланова њихових породица.

Начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић рекао је да се увијек треба сјећати ових породица и трудити се да њихове жртве не буду узалудне.

„Наша Република Српска је крвљу заливена и морамо је бранити као што смо у рату тако и у миру“, навео је Богдановић.

За погинуле борце служен је парастос, прислужене су свијећа и положено цвијеће. Обиљежавању присуствовала је родбина страдалих, њихови ратни другови и саборци.

Делегације општине Вишеград и Борачке организације из Вишеграда и Рудог, положиле су цвијеће на спомен-обиљежје, које је Општинска борачка организација Вишеграда подигла, а на којем су исписана имена 24 борца из Вишеграда и четворице из Рудог.

СРНА