Положено цвијеће на споменик нобеловцу

13.03.2021.

Професори и ученици Средњошколског центра „Иво Андрић“ из Вишеграда положили су цвијеће на споменике нобеловцу Иви Андрићу код вишеградске ћуприје и у Андрићграду, поводом 46 година од смрти великог писца.

Професор Дијана Инђић Милошевић рекла је новинарима да је Андрић у Вишеграду започео свој пут са знаковима поред њега.

„Андрић се Вишеграду увијек враћао – послије завршене основне школе, за вријеме студија, као дипломата и као познат и признат свјетски писац. Од свих градова у којима је живио највећи значај придавао је Вишеграду и сјећао га се са љубављу“, навела је Милошевићева.

Она је напоменула да је Андрић три пута након Другог свјетског рата посјетио Вишеград и сваки пут је посјетио Гимназију, разговарао са професорима и ученицима.

Ученица Марија Ђурђевић рекла је да је имала прилику да учествује у многобројним манифестацијама које су биле посвећене најважнијим датумима из пишчевог живота.

„Управо је то био један процес који ми је дао прилику да сазрим и да се упознам о његовом стваралаштву. Оно што ме посебно фасцинирало у његовој књижевности јесу судбине јунакиња које су често трагичне управо због њихове изузетности“, нагласила је Ђурђевићева.

Ученик Илија Стојановић рекао је да је Андрић обавезао на захвалност јер је својим романом „На Дрини ћуприја“, а и осталим приповјеткама са вишеградском тематиком, бацио сноп свијетлости на град свог дјетињства.

Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. године у Травнику, а дјетињство, од 1894. до 1903. године, провео је код тетке Ане и тетка Ивана Матковшика у Вишеграду.

Нобелову награду за књижевност добио је 1961. године.

Андрић је преминуо 13. марта 1975. године у Београду.

СРНА