Положени вијенци у Спомен-комплексу Стари Брод

19.09.2020.

У Спомен-комплексу Стари Брод данас су, поводом предстојеће крсне славе општине Вишеград – Мале Госпојине, положени вијенци за више од 6.000 Срба које су убиле усташе у Другом свјетском рату.

Вијенце су положили и сјенама страдалих се поклонили начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и народни посланик Перо Петровић.

Ђуревић је истакао како трагедија која се догодила српском народу ове регије 1942. године обавезује на сјећање и одавање почасти страдалницима.

„Стари Брод је трагична прича, покољ српског народа који не смијемо заборавити и о коме треба говорити младим људима како жртве не би пале у заборав“, напоменуо је Ђуревић.

Он се нада да ће ово мјесто бити мјесто уврштено у програм ђачких екскурзија, јер је то најбољи начин за упознавање историје српског народа, те је напоменуо да је изградњом пута Милошевићи-Стари Брод из Вишеграда омогућен долазак до овог стратишта за већи број људи.

Ђуревић је истакао да се Из Вишеграда до Старог Брода раније могло доћи само ријеком, а сада и путем, у чију изградњу је Влада Републике Српске инвестирала око 500.000 КМ.

Народни посланик Перо Петровић сматра трагичним то што се о усташком злочину у Старом Броду ћутало више од седам деценија.

„У предходних десетак година тек се почео помињати злочин у овом мјесту и утолико је драгоцјенија помоћ Владе Српске да се изгради овај музеј. Ово мјесто треба бити мјесто ходочашћа и саборности нашег народа“, нагласио је Петровић и честитао Вишеграђанима крсну славу.

Спомен музеј старобродским жртвама, које су 1942. године побиле усташе Јуре Францетића, освештан је у септембру прошле године, а у њему се налази 27 скулптура са 39 ликова које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Општина Вишеград ће ове године скромније обиљежити Дан општине и крсну славу Цркве Малу Госпојину, 21. септембра, а средства намијењена за славске свечаности биће усмјерена на подршку наталитету.

У понедјељак, 21. септембра у 9.00 часова биће служена литургија у Цркви Успења Пресвете Богородице, након чега ће се обавити чин ломљења црквеног славског колача.

Литија ће се кретати Улицом краља Петра Првог до Андрићграда, након чега ће се у општини Вишеград обавити ломљење славског колача.

СРНА