Положени вијенци и цвијеће код споменика вожду Карађорђу

14.02.2024.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је код споменика вожду Карађорђу у Добруну код Вишеграда положио вијенац у знак сјећања на 220 година од Првог српског устанка.
Вијенце код споменика вођи Првог српског устанка положили су и изасланик предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко–инвалидске заштите Српске Данијел Егић, те државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дејан Антић.

Цвијеће су положили и делегација Народне скупштине Републике Српске, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић, те представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Пошту погинулим српским устаницима су одали и делегације Борачке организације Републике Српске, као и осталих удружења проистеклих из Одбрамбено-отацбинског рата, те начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Претходно је у Манастиру у Добруну служен парастос поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су погинула 23.752 борца и 220 година од Првог српског устанка.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су Борачка организација Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.ж

СРНА