Погоршана епидемиолошка ситуација, смањити окупљања, поштовати мјере

14.10.2021.

Епидемиолошка ситуација у Вишеграду је погоршана, па је општински Штабу за ванредне ситуације донио закључак да установе и предузећа спроводе мјере које се односе на мјерење тјелесне температуре, дезинфекцију и ношење маски у просторијама, те указао на потребу да се смање окупљања.

Директор Дома здравља Снежана Ђуровић рекла је да предстоје славља и да је неопходно да се спроводе све прописане епидемиолошке мјере, баш као и на сахранама, посебно код особа умрлих од короне.

„Тај чин треба обавити само у кругу најуже породице, јер је то једини начин да спријечимо даље ширење заразе“, истакла је Ђуровићева.

Уз поштовање прописаних мјера, Ђуровићева је упутила апел становништву да се вакцинише, јер је превенција најважнија, нагласивши да је смртност забиљежена код невакцинисаних, као и да оболијевају млади.

„Ускоро ће почети и апликација треће дозе, али сматрам да ни прву дозу није примио адекватан број људи. Треба да знају, ако вакцинисани и оболе, имају знатно блажу клиничку слику“, рекла је Ђуровићева и напоменула да се у вишеградском Дому здравља скоро свакодневно спроводи процес имунизације.

Санитарни инспектор општине Вишеград Слађана Миовчић апеловала је да родитељи сугеришу ђацима да у учионицама носе маске, те нагласила да ће инспекцијске контроле бити појачане.

„Када је ријеч о мјерама изолације, оног тренутка када је особа упућена на тестирање са сумњом на присуство вируса корона, сматра се да је она у изолацији и мјере које се пропишу у Дому здравља морају се поштовати, а по добијању позитивног теста тестирани и чланови његове породице су одговорни за евентуално кршење изолације“, прецизирала је Миовчићева.

Она је додала да ће бити пооштрене казне за кршење изолације, па је позвала становнике да савјесно приступе овом проблему и поштују прописе.

СРНА