Подршка и помоћ манастиру Добрун

21.04.2023.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић посјетио је Манастир Успења Пресвете Богородице у Добруну и разговарао са братством манастира, те пружио подршку у даљим активностима.

Ђуревић је након разговора са монасима рекао да је врло важно очувати вјеру православну и оживјети саборна мјеста окупљања.

„Битно је да се окупљамо око цркава и манастира, да подржавамо светиње које врше своју велику мисију и развијају оно што је данас неопходно, а то је вјера српског народа. Наши монаси су манастир прије 30 година обновили, а стар је више од шест вијекова, на шта смо посебно поносни“, истакао је Ђуревић.

Он је навео да је разговарано о пројектима који ће се радити у наредном периоду, а односе се на инфраструктурне радове, те обнављање и уређење објеката у манастирском комплексу.

„Настојаћемо да помогнемо у складу са могућностима са жељом да се сви који живе у овом манастиру, као и гости осјећају угодно“, нагласио је Ђуревић.

Старјешина манастира, отац Калистрат захвалио је начелнику на помоћи и подршци, истакавши да је битно да општина показује интересовање за овај манастир који је доказ постојања српског народа на овим просторима кроз вијекове.

Монах Михајло подсјетио је да је манастир у рату затворен и да се 2024. навршава 30 година како су се монаси вратили и отворили манастир, те подсјетио на обиљежавање свих јубилеја у манастирском комплексу.

Он је рекао да је сарадња са општином добра и да је договорена реализација низа пројеката уз подршку начелника.

Највећа светиња у добрунској парохији је Манастир Успења Пресвете Богородице у Добруну, познат и као манастир Крушево. Основан је у 14. вијеку, 1343. године. Ктитор манастира је жупан Прибил са синовима Стефаном и Петром.

Након 250 година, 1994. године, одлуком тадашњег митрополита дабробосанског Николаја манастир је поново насељен монасима.

СРНА