Почиње реконструкција граничног прелаза Вардиште

02.10.2019.

Реконструкција граничног прелаза Вардиште код Вишеграда почеће наредне седмице, а средства од 700.000 КМ обезбиједила је Управа за индиректно опорезивање БиХ /УИО/.
Шеф Одсјека за управљање и одржавање објеката УИО и граничних прелаза Дубравко Родић рекао је да је УИО у складу са својим планом рада и програмом за ову годину почео реализацију пројекта реконструкције граничног прелаза Вардиште.

„Вардиште је једно од најфреквентнијих граничних прелаза, али са инфраструктуром један од најлошијих“, нагласио је Родић.

Он је истакао да реконструкција подразумијева рехабилитацију саобраћајница, изградњу надстрешнице, контејнере за запослене на царини и граничној полицији и трећу реверзибилну траку да би смањили гужву на прелазу.

„Надам се да је ово једно од привремених рјешења за ово подручје. У току су пројекти брзих саобраћајница Београд-Сарајево, па чекаћемо тај пројекат да видимо куда ће проћи та саобраћајница. Надам се да ћемо на том простору развити велики гранични прелаз који заслужује ово подручје“, додао је Родић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ће, након много година чекања, почети реконструкција граничног прелаза Вардиште.

„Велике гужве током љета су на прелазу и ово је велики проблем не само за Вишеград, већ и за све који долазе. Биће бољи услови за запослене, за шпедитере, грађане Вишеграда и све који користе овај гранични прелаз“, навео је Ђуревић.

Он је захвалио представницима УИО који су имали слуха и одустали од пројектованог граничног прелаза, којим би се затворила два пута према селима на овом дијелу. „Добили смо увјерење да ће радови бити изведени у предвиђеним роковима“, истакао је Ђуревић.

Командир Граничне полиције Вишеград Радомир Васић рекао је да преко овог прелаза у љетном периоду пређе од 120.000 до 150.000 лица, а у осталим мјесецима, кад није туристичка сезона, од 80.000 до 90.000 лица.

„Услови ће бити драстично побољшани јер ово је један од најнеуређенијих граничних прелаза у читавој БиХ, нема надстрешнице, слабе су коловозне траке и лош је простор гдје бораве полицијски службеници граничне полиције. Још једна повољност је што ће бити отворена трећа трака коју ће користити и локално становништво како не би чекали да дођу до својих кућа“, истакао је Васић.

Представник извођача радова фирме „Промарк“ из Мостара Јосип Леко рекао је да ће наредне седмице почети са припремним радовима који ће укључити премијештање тренутне шпедиције, царине и границе на локацију у близини, како би био омогућен несметан рад и сигурност путника.

Рок за извођење радова је 120 дана.

СРНА