Почео откуп млијека

19.03.2019.

Мљекара „Пађени“ из Билеће почела је откуп млијека од произвођача са подручја Вишеграда, а за субвенције произвођачима општина Вишеград издвојила је 14.000 КМ.

Начелник општинског Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности Ана Богдановић рекла је да је одлуком о подстицајима у пољопривреди, као и прошле године, предвиђено 100.000 КМ.

„С обзиром да је мљекара `Пађени` почела са откупом млијека на подручју општине Вишеград и да већ имамо кориснике који предају млијеко, општина Вишеград даје 0,10 КМ на сваки предати литар млијека, а финансираће и 50 одсто трошкова које корисници имају за куповину млијечних картона за сва музна грла“, навела је Богдановићева.

Она је додала да је ово од великог значаја за све произвођачеда се укључе у откуп млијека јер ресорно министарство Републике Српске даје 0,25 КМ и општина 0,10 КМ за сваки литар млијека.

Референт за откуп млијека Мљекаре „Пађени“ Божидар Зорановић рекао је да су уговорене количине млијека од 100 до 150 литара дневно.

„Просјечна цијена млијека коју ми плаћамо је од 0,50 КМ до 0,60 КМ. За млијеко које је екстра квалитета држава даје подстицај 0,25 КМ по литру“, додао је Зорановић.

Он је навео да Мљекара „Пађени“ редовно исплаћује произвођаче млијека.

Прозвођач млијека Радмила Илић рекла је да с обзиром на незапосленост ово може бити велика шанса за многа домаћинства и подстрек за породице да се врате на своја напуштена имања на селу.

Произвођач Младена Трифковић рекла је да откуп млијека значи много и да је задовољна мљекаром која врши откуп.

СРНА