Почео едукативни камп у Андрићграду

04.04.2019.

У Андрићграду данас су почеле едукативне радионице на којима учествују 34 ученика, награђена на конкурсу „Зашто је култура /мени/ важна?“, које је организовало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић рекла је да је код дјеце запажена креативност и потенцијал који би се могао даље развијати, па је Министарство просвјете и културе Републике Српске одлучило да ове године награда за најбоље ученике буде едукативни камп.

„Та награда је искуствена, а ученици ће имати прилику да са менторима учествују у стварању умјетности“, навела је Ђаковићева.

Она је напоменула да су у кампу ученици из шест области умјетности обухваћених конкурсом – ликовне, примијењене умјетности и дизајна, фотографије, књижевности, те драмске умјетности, филма и музике.

„Сви они имају тродневне организоване радионице, у оквиру којих ће, заједно са менторима, моћи да спроведу своју идеју до краја“, рекла је Ђаковићева.

Она је изразила очекивање да ће ученици из Андрићграда понијети најљепше успомене и да ће стећи драгоцјено искуство.

„Осим едукативних радионица, имаће прилику да посјете све што Вишеград и Андрићград нуде, а знамо да се у Вишеграду налази и културно добро које је уписано на листу Свјетске баштине Унеска, а то је Мост Мехмед-паше Соколовића“, рекла је Ђаковићева.

Она је захвалила Републичко-педагошком заводу који је партнер Министарства просвјете и културе и Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик рекла је да ће у оквиру ових радионица млади моћи да развију таленте, те да неки од њих касније упишу Академију.

„Наш задатак је био да наше колеге у првом кораку пројекта, процјене талентоване ученике, који су се пријавили на конкурс, а сада да раде са њима. Био је велики број пријављених радова, а они су настојали да одаберу оне који су најкреативнији“, додала је Додик и додала да су се са Академије веома радо одазвали овој радионици.

Ученица бањалучке гимназије Софија Миљатовић рекла је да је конкурисала за кратки филм.

„Надам се да ћу стећи нова знања која до сада нисам имала или била у могућности да остварим и сазнам“, навела је Миљатовићева.

Ученик бањалучке гимназије Матија Алексић изразио је очекивање да ће научити нешто ново о књижевности и писању, као и да ће се забавити у Вишеграду и Андрићграду.

Ученик Средњошколског центра „Петар Кочић“ из Зворника Никола Максимовић рекао је да му је жеља да се професионално бави музиком, односно филмском композицијом и компоновањем.

„Очекујем да ћу научити нешто ново, што је најбитније за мој развој“, навео је Максимовић.

Радионице ће трајати до 6. априла.

СРНА