Почела „Вишеградска стаза“

31.05.2019.

Рециталом „Вишеградска стаза – пут којим се вјечно иде“, који су извели ученици Средње школе „Иво Андрић“, данас је почела традиционална манифестација посвећена српском нобеловцу.

Након рецитала, положено је цвијеће на спомен-обиљежје нобеловцу поред вишеградске ћуприје, као и на споменике Палим борцима и Андрићу у Андрићграду.

Избор текстова за рецитал припремила је професор српског језика и књижевности Дијана Инђић Милошевић, која је нагласила да су ученици извели програм који симболично представља значај „Вишеградске стазе“.

„Вишеград и његова историја, као и људске судбине имају једно од средишњих мјеста у панорами Андрићевог свијета и дјела. Ми смо нашем чувеном нобеловцу због тога вјечити дужници“, рекла је Милошевићева.

Члан Организационог одбора „Вишеградске стазе“ Дивна Васић истакла је велики значај ове традиционалне манифестације на којој се окупљају најзначајнија имена из културе и умјетности.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић нагласио да је за организацију „Вишеградске стазе“ било потребно много труда и средстава, те захвалио свима који су помогли да манифестација буде још боља.

Он је напомену да је манифестација имала велики значај и у бившој Југославији.

Ђуревић је напоменуо да у овој општини, осим библиотеке и школе које носе Андрићево име, постоји и учионица Иве Андрића, кућа у којој је провео дјетињство и Андрићград.

Манифестација „Вишеградска стаза“ званично ће бити отворена вечерас у 19.00 часова у Дому културе у Вишеграду.

Бесједу о Андрићу на свечаном отварању говориће професор Мило Ломпар, а у умјетничком дијелу програма учествоваће глумци Вјера Мујовић и Александар Срећковић. Свечаност ће отворити помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић.

СРНА