Почела научна конференција „Српске песникиње“

10.05.2018.

У Андрићевом институту у Андрићграду данас је почела научна конференција „Српске песникиње“ поводом 120 година од рођења Десанке Максимовић.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш рекла је да је овај институт, заједно са задужбином Десанке Максимовић, организовало конференцију да би се из научне преспективе разговарало о српској женској поезији.

„Овде ће бити реч о песникињама које живе не само у српском језику већ и кроз преводе, и у другим језицима. Оне живе од Јефимије која је прва српска песникиња, па до данашњих дана“, рекла је Вранешева.

Вранешева је рекла да ће зборник радова, који ће се појавити након ове конференције, бити један од камена темељаца за будуће истраживање.

Професор са Универзитета у Београду Александар Петров рекао је да је српска поезија незамислива без женског стваралаштва.

„Српска књижевност у средњем веку је имала изузетне песникиње Јефимију Мрњачевић, Јелену Балшић, Милицу Хребљановић, а онда у 19. веку Милицу Стојадиновић, Даницу Марковић, Десанку Максимовић, Аницу Савић Ребац, Јелену Спиридоновић Савић. Оне улазе у песничке антологије и дају српској поезији посебан уметнички сјај и обасјавају српско писмо женском суптилношћу“, додао
је Петров.

Професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Биљана Дојчиновић изразила је задовољство што учествује на овом скупу који обухвата и савремене пјесникиње.

Научна конференција „Српске песникиње“, која је окупила 20 учесника, биће завршена сутра.

СРНА