Пјесници из Србије дружили се са вишеградским основцима

29.11.2023.

У оквиру манифестације „Дани Србије у Републици Српској“, данас је у Културном центру „Иво Андрић“ у Вишеграду приређен интерактивни програм за дјецу на којем су наступили књижевници из Србије Гордана Тимотијевић и Дејан Алексић.

Писац и књижевни преводилац Гордана Тимотијевић рекла је да свако дружење са дјецом за њу представља посебно задовољство и изразила наду да су и малишани научили нешто ново упознајући писце који долазе из другог краја.

„Сматрам да је ово прилика да деца разговарају са писцима, сазнају о чему пишемо, те да се заинтересују и прочитају неку нашу књигу“, навела је Тимотијевић.

Књижевник Дејан Алексић исказао је задовољство на прилици да одржи књижевни сусрет са дјецом у вишеградском Културном центру који носи име прослављеног писца Иве Андрића.

„Ми смо из реда аутора који воле непосредне сусрете са књижевном публиком, будући да нам је веома важно како деца данас реагују на оно што се за њих ствара у књижевности и која су њихова очекивања“, рекао је Алексић.

Он је указао на то да данашња дјеца одрастају у дигиталном добу и да у њиховом васпитању и образовању велику улогу имају савремени медији који имају неупоредиво бољу позицију у односу на књигу.

„Књига захтева посебну концентрацију, време, читалачке навике, па је један од најтежих задатака писаца да код деце врате уверење да књига има важно место у њиховој свакодневици“, нагласио је Алексић.

Манифестација „Дани Србије у Републици Српској“ одржава се под покровитељством Министарства културе Србије и уз подршку Представништва Републике Српске у Београду.

СРНА