Означени недостаци на мосту Мехмед – паше Соколовића

26.05.2017.

Представник Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Милијана Окиљ рекла је након обиласка Моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, који је иницирала Турска развојна агенција за обнову и развој /Тика/, да нису отклоњене све неправилности које су раније уочене.

„Обиљежили смо сваки блок који треба да буде замијењен или репариран“, рекла је Окиљева новинарима.

Она је навела да је договорено да ће представници Тике наредити извођачу да у догледно вријеме отклони све недостатке, прије техничког пријема.

„До сада су постојале примједбе на прагове моста, на којима је дошло до оштећења у посљедњој зими. На њима има руњења ивица појединих камених блокова“, истакла је Окиљева.

Координатор Тика за БиХ Омер Фарук Алимџи нагласио је да Тика у БиХ спроводи пројекте из свих области.

„У фебруару и марту организовали смо састанке на којима је договорена процедура у вези са прикупљањем документације и ту је све завршено. Недостатке који су означени на мосту отклониће фирма `ЕРБУ` што скорије“, каже Алимџи.

Он је рекао да је и расвјета саставни дио пројекта, а да ће дијелови за њу убрзо бити монтирани.

Шеф Канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум навео је да је данашњи састанак организован како би било провјерено да ли су сви недостаци који су примијећени на мосту отклоњени.

„Сва потребна документација је припремљена за технички пријем, тестирају се материјали, а у наредних мјесец дана очекујемо да ће бити именована комисија како би почео технички пријем“, додао је Шешум.

Представник Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске Томислав Дубочанин каже да је визуелно прегледао стање фуга на Мосту.

„Узорци су достављени раније за масу за фуговање, а испитивања су у току. Очекујемо да ће у наредних двадесетак дана испитивања бити завршена“, нагласио је Дубочанин.

Обилазак Моста Мехмед-паше Соколовића иницирала је Тика.

Поред представника Тике, обиласку моста присуствовали су представници Унеска у БиХ, Института за културно насљеђе Републике Српске, Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Српске и представници Општине Вишеград.

СРНА