Ожеговић: Страдање Срба не смијемо игнорисати

06.09.2019.

Историчар Никола Ожеговић истакао је да је страдање Срба тема која не смије бити игнорисана јер треба оставити истину покољењима која долазе, те додао да злочин никад не застаријева, поготово масован и бруталан над цивилним становништвом.

Он је новинарима након округлог стола, одржаног у Андрићевом институту у Андрићграду поводом обиљежавања манифестације посвећене 77 година од страдања српског народа у Старом Броду, истакао да је округли сто окупио људе из струке.

„Најважније је да се струка почне озбиљније бавити овим питањем. Надам се да ће наши радови бити прилог озбиљнијем и систематичнијем проучавању страдања Срба и Српске православне цркве од 1941. до 1945. године“, истакао је Ожеговић.

Он је нагласио да никад није касно бавити се правим вриједностима, а страдање Срба је тема коју не смијемо игнорисати, те додао да злочин никад не застарјева, поготово масован и бруталан злочин над цивилним становништвом.

Предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић рекао је да га радује то што 77 година након великог злочина у Старом Броду свједочимо отварању првог музеја жртава злочина.

„О страдањима Срба на овом и другим просторима нисмо ништа знали и нисмо ништа учили, о томе смо само могли на локалитетима на којима смо живјели слушати породична предања својих бака које су то преживјеле. Ни данас немамо у нашем образовном процесу учење о историјском, националном искуству, а то је јако важно и можемо се забринути посебно кад видимо како други народи приступају на пољу очувања сјећања“, истакао је асташић.

Директор Републичког секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић рекао је да ће Влада Српске помоћи овакве и сличне пројекте, како не би заборавили српско страдање у 20. вијеку.

У Старом Броду код Вишеграда, једном од највећих стратишта у историји српског народа, сутра ће бити служен помен мученицима јасеновачким и дабробосанским након чега ће бити освештан спомен-музеј и организован пригодан културно-умјетнички програм.

Спомен-музеј биће посвећен страдању српског народа 1942. године када је усташка „Црна легија“ под командом Јуре Францетића звјерски убила више од 6.000 Срба Подриња и романијског платоа.

СРНА