Отворена спомен чесма

19.09.2017.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и предсједник Удружења исељених Срба из Средње Босне Божидар Шкобић, симболичним пресјецањем врпце, отворили су у насељу Гарча спомен чесму, која је изграђена у знак сјећања на почетак градње новог насеља у овом граду прије 21 годину.

„Обећали смо становницима Гарче да ћемо  урадити  јавну чесму са спомен плочом, која ће да им служи за сјећање на њихову  велику истарјаност да у тешким временима  изгаде себи  кров  над главом“, казао је Ђуревић на церемонији откривања спомен чесме у улици  „Девети јануар“.

Предсједник Удружења исељених Срба из Средње Босне Божидар Шкобић рекао је да доласком у Вишеград чланови нису жељели улазити у туђу имовину, већ су били одлучни да на голој земљи почну градити кров над главом.

„Успјели смо да смјестимо многе породице уз помоћ Владе Републике Српске,  општине Вишеград и међународних иснституција“, истакао је Шкобић.

Он каже да ће спомен чесма остати трајна  успомена  и понос  њиховим потомцима.

Добровољним радом, спомен чесму је изградио Душан Вуковић.

Општина  је у последњих неколико мјесеци  уложила средства у  завршетак саобраћајнице у једном дијелу овог  насеља,  постављена је заштитна ограда у дужини око 200 метар,а а у плану је набавка  нових контејнера и постављање уличне расвјете тамо гдје је то неопходно.