Отворена изложба слика Милана Туцовића

14.01.2017.

У Галерији Андрићевог института „Лубарда“, у Андрићграду отворена је изложба академског сликара и вајара Милана Туцовића.

„Изложбу чини  јединствена колекција тенисерке Јелене Јанковић.  Скоро две године сам радио на тим сликама. Послије овог оне иду у Калифорнију у њену кућу, а прије тога је била изложба у Београду“, истакао је аутор Милан Туцовић.

Он додаје да жели да посматрач када изађе са изложбе понесе једно лијепо осјећање и постави себи бар неко питање.

„Оно што је лепо и код Јелене то је особина свих успешних људи, великих људи који једноставно оставе другом простор. Они знају шта раде најбоље нађу неког другог у кога верују да ради свој посао најбоље и препусте му све. Дакле она није имала апсолутно никакву жељу шта ће бити, њој се свидело моје сликарство и оставила ми је да ја бирам шта то хоћу“, нагласио је Туцовић.

Он је напоменуо да је приликом сликања ових слика схватио да је његова инспирација песма Војислава Карановића „Представа“.

„Суштина те песме негде у том дечијем осећању, потреба одраслог човјека за дечијим осећањем, да ми је да се поново заиграм као дете, да заборавим јер је бити заувек ја тешко. У свакој слици сам ја покушавао да будем неко други, да будем та особа на слици, да будем анђео који крила држи на чивилуку, да будем замишљени стари сликар, да будем глумац у напуштеном позоришту, да будем марионета, да се заиграм у тој игри јер некако сумњам у те идентитете заувек дефинисане које ми носимо јер ми смо у разним ситуацијама неко други“, рекао је Туцовић.

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла да је широј јавности сам помен Андрићграда прва асоцијација на туризам, те да је међутим примарни циљ и основа овог пројекта на култури.

„Андрићев инситут је у протеклим годинама кроз програм галерије и самим приређивањем многобројних изложби значајних савремених ликовних представника подигао културу наше заједнице на ниво који му сигурно припада. Многобројне изложбе, сајам књига, два велика сајма вина, тематске изложбе и богат културно – умјетнички програм дефинитивно смо понудили омладини јер је на њима и акценат да виде које су праве вриједности, а у вези су са нашом културом, традицијом и умјетности“, додала је Ћећез.

СРНА