Отворена изложба слика Катарине Недељковић

04.03.2017.

У галерији Андрићевог института „Лубарда“ отворена је изложба 30 актова у форми слика, цртежа и инсталација у простору, чији је аутор Катарина Недељковић.

„Бавим се људском перцепцијом, социјалном темом људи који се боре са друштвеном страном живота, укључујући утицај медија, технологија и животног стила“, рекла је Недељковићева.

Она истиче да медији деградирају идентитет, породицу, заједницу и самог субјекта, који је све мање субјекат, а све више поље у коме се намећу комерцијални садржаји који условљавају животни стил.

„Изложени су цртежи који имају улогу да натерају посматрача да се поистовети са њима и да преиспита своје место у друштву. За разлику од цртежа, на сликама ме интересовала међусобна комуникација људи који су у интимном односу и њихова улога је намењена посматрању“, рекла је Недељковићева.

Историчар умјетности Александра Столић рекла је да је ауторка својом идеологијом и својим начином рада оставила лични печат и врло препознатљив ликовни наступ.

„Она указује на однос човека наспрам иновативних техничких стремљења, који на крају проузрокују углавном само бес и немоћ, упаковане у лед екране, најновије мобилне телефоне и брзу храну“, истакла је Столићева.

Она је додала да умјетница, експериментишући са новим материјалима, цртањем и вајањем елемената фигура излази у тродимензионални простор, гдје чуло вида подређује чулу додира и чулу слуха.

Столићева каже да се на радовима опажа ликовно, уобличено самопоуздање, смјелим избором, комбинацијом тонова, прецизним и правилно изведеним цртежом.

Катарина Недељковић запослена је као асистент на Филолошко-умјетничком факултету у Крагујевцу.

Изложба ће бити отворена мјесец дана.

СРНА