Отворена изложба слика и мозаика Бисеније Терешченко

15.01.2019.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица данас је, у оквиру Фестивала „Кустендорф“, отворио у Андрићграду изложбу слика и мозаика Бисеније Терешченко.

Кустурица је изразио задовољство што је у Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту приређена изложба радова Терешченкове, која је данас једна од најбољих европских умјетница у техникама којим се бави, те јој захвалио на свему што је до сада урадила за Андрићград.

Он је напоменуо да је оно што се у филмској драматургији звало мозаична структура је на потпуно другој страни од перфекције у којој човјек учествује пасивно, те нагласио да су најбољи филмови у историји европске кинематографије имали управо такву структуру.

„То значи да немају наративну структуру, коју данас гледамо на телевизији, односно ону која је седамдесетих и осамдесетих рађена на филму“, нагласио је Кустурица.

Кустурица је изразио задовољство чињеницом да је Андрићград добио те стилове и, између осталог, можда најљепши украс – портрете младобосанаца, које је ауторка направила.

Терешченкова је рекла да излаже умјетничка дјела, које је радила за своју душу и која су израсла из њене дубље инспирације, унутрашњег живота и размишљања.

„Нешто је тематски као циклус бајки на тему Вукових бајки и збирке Вукових приповједака, затим тема грожђа и вина. Циклус представља четири, пет радова, а овог пута сам изложила и слике на које сам веома поносна, да бих истакла да је мозаик сликарска техника“, навела је Терешченкова.

Она је рекла да су на овој изложби премијерно представљена два рада, од којих је један настао у сарадњи са Љубомиром Лацковићем, који је почасни гост изложбе.

„Дуго сам маштала о сарадњи са Љубом Лацковићем, како би он опремио на умјетнички начин један мој мозаик, тако да је мозаик био моја креација, а његова је финална обрада која је донијела чудесан резултат“, додала је она.

Према њеним ријечима, друго дјело, инспирисано Леонардовом и Микеланђеловом битком, Лацковић је уклопио са косовском битком.

Академски вајар Љубомир Лацковић рекао је да је Бисенија Терешченко тежила да направе заједничку изложбу.

„Мој рад представља блаженопочившег патријарха српског Павла. Било би пожељно да се уради у великој размјери, а кроз шупљикаве крстове, када сунце прође кроз њих, патријарх би исијавао“, навео је Лацковић.

Академски сликар Јасна Опавски рекла је да је са Бисенијом Терешченко радила заједно у Андрићграду на осликавању ресторана „Златна моруна“.

„Бисенијина дела су аутентична и искрена и никоме се не додворавају. Она иде својим токовима, а не токовима мејнстрим савремене уметности. Она негује визуелно, чулно, емотивно, традиционално у својим мозаицима“, додала је Опавски.

Бисенија Терешченко је дипломирани сликар и магистар мозаика. Умјетница је посјетиоцима Андрићграда позната као аутор мозаика на биоскопу „Доли Бел“.

Изложба ће бити отворена мјесец дана.

СРНА