Отворена изложба радова „Модерна“

17.01.2020.

У галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту отворена је изложба радова ремек-дјела српске модерне под називом „Модерна“ из колекције Куће легата, чији је аутор Дина Павић.

Изложбу је отворио вршилац дужности директора Куће легата Филип Брусић Ренауд који је истакао да Кућа легата трећи пут гостује у Андрићграду.

„Овом изложбом Кућа легата обележава 15 година свог постојања. Ми смо основани са задатком да се старамо о легатима и збиркама које су граду Београду поклонили његови грађани и уметници“, рекао је Ренауд.

Он је додао да су изложени радови Петра Лубарде, Милана Коњовића, Марка Челебоновића, Олге Јеврић, Олге Јанчић, Милене Јефтић Ничеве Костић, Косте Богдановића, Љубице Цуце Сокић, Миленка Шербана, Саве Шумановића, Петра Добровића, Ристе Стијовића и Недељка Гвозденовића.

Аутор изложбе Дина Павић рекла је да су изложена 23 рада умјетника који представљају дио колекције Куће легата, под тематиком модерне.

„Изложба има двоструки значај, да представи све богатство савремене уметности 20. века коју баштини Кућа легата и да укаже на традицију поклањања коју су неговали заслужни грађани“, истакла је Павићева.

Она је додала да ће публика у Вишеграду до 25. фебруара имати прилику да види најзначајније ауторе српске модерне.

Руководилац галерије „Лубарда“ Андрићевог института Горица Ћећез рекла је да изложба представља дио ликовног програма филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ и да употпуњује мисију којом се фестивал руководи 13 година заредом.

„Ова изложба је још једна у низу изузетних изложби које су плод сарадње двије установе и њен значај је у томе јер обухвата цијели један умјетнички правац у чијем оквиру су стварали неки од најзначајнијих умјетника српске ликовне сцене“, навела је Ћећез.

Изложбу су подржали Министарство културе и информисања Србије, Секретаријат за културу града Београда и Андрићев институт из Вишеграда.

СРНА