Отворена изложба „Пут ка небу“

14.04.2018.

У Галерији „Лубарда“ Андрићевог института у Андрићграду отворена је изложба слика и скулптура „Пут ка небу“ академског сликара Миливоја Унковића.

Академски сликар Миливије Унковић рекао је да је представљен дио радова настао у посљедњих неколико година, а наставак су циклуса чији је наслов „Радња и судбина као повод“.

„Ради се о вјековној тематици, која је присутна у историји умјетности, а то је човјек, његов простор и његова судбина“, нагласио је Унковић.

Он је подсјетио да је ово 38. самостална изложба, те захвалио свима у Андрићграду и Вишеграду што је је добио прилику да излаже.

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла је да је аутор један од најзначајнијих стваралаца српског културног подручја.

Унковић је један од најзначајнијих савремених стваралаца српског културног простора који је подстакнут страдањима сопственог народа створио дјела високе вриједности у тематском и ликовном контексту која представљају својеврсни омаж њиховом страдалништву.

Збирка вајарских и сликарских радова инспирисана страдањем српског народа у протеклим ратовима и митолошко-културним референцама проистеклих из трагедије обичног човјека представља наставак његовог дводеценијског циклуса – Судбина као повод.

Умјетник на себи својствен начин емоције проистекле из тог доживљаја трансформише у слике и скулптуре које приказују унутрашњи дијалог између човјеколике и апстрактне форме, а представљају дубоку замишљеност над људском судбином и патњом.

Унковић је рођен 1944. године у Невесињу. Завршио је Академију ликовних уметности у Београду гдје завршава и постдипломске студије. Од 1987. године ради као редовни професор на Академији ликовних умјетности у Сарајеву.

Од 1992. до 2011. године године живио је и радио у Њемачкој као слободни умјетник, а потом се враћа у Бањалуку. Добитник је бројних награда и признања за свој дугогодишњи рад.

СРНА