Отворена изложба поводом 75 година од стравичног злочина над Србима

21.03.2017.

У Градској галерији у Вишеграду данас је отворена изложба фотографија и докумената поводом 75 година од стравичног злочина у Старом Броду и Милошевићима, у којем је побијено више од 6.000 Срба из источног дијела БиХ.

Изложбу су припремили свештеник Драган Вукотић и сликар хаџи Бранко Никитовић.

Свештеник Вукотић рекао је да је изложба припремана последњих неколико година и да је на 16 паноа изложено више од 1.000 фотографија и докумената невиних српских жртава, која се не спомињу ни у једном уџбенику, ни у историји српског народа.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту у Влади Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је историја српског народа историја страдања.

„Велики број злочина био је сакривен од очију јавности, тадашње власти су свјесно прикриле овај злочин с намјером да умање страдање Срба и прикрију злочинце“, додао је Милуновић.

Он је истакао да су мали број злочина на овим просторима починили Нијемци и Италијани, те да апстракција појма усташа доводи до тога да се прикрива стварни злочинац, а то су били Хрвати и муслимани у регуларној војсци Независне Државе Хрватске, која је у свом програму имала уништење Срба.

„Потребно је да служимо помене на свим мјестима гдје су страдали наши сународници, да постављамо спомен-обиљежје и шаљемо поруке генерацијама које долазе да ниједна слобода није изборена трајно, да треба да се његује и чува и за њу треба да се боре“, нагласио је Милуновић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се српски народ треба да се присјећа српских жртава које су невино побијене у Старом Броду код Вишеграда.

„Надам се да историја која је овдје одиграна никада више неће бити поновљена, јер је на најсвирепији начин убијено више од 6.000 Срба“, додао је Ђуревић.

Он је истакао да је потребно чувати слободу, али не заборавити догађаје из прошлости у којима су настрадали дјеца, жене и сви невини људи.

Свједок страдања у Старом Броду Милорад Ћебић рекао је да је о сјећању на Стари Брод почео говорити након изградње цркве у Бранковићима, јер о тако великом страдању треба причати.

„Сјећам се дјевојака које су биле лијепе као лутке, од Романије, Рогатице, ухвате се за руке, запјевају наше пјесме и скоче у Дрину, а након тога се виде само њихове сукње и косе на води“, додао је Ћебић.

Он је рекао да је у овом страдању у Старом Броду настрадало 25 чланова породице Ћебић.

Отварању изложбе присуствовао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву с намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве, мучки је убијено 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Спомен-капела у Старом Броду, посвећена српским жртвама страдалим у прољеће 1942. године, изграђена је уз благослов блаженопчившег митрополита дабробосанског Николаја.

СРНА