Отворена изложба Педагошког музеја из Београда

02.12.2016.

pedagoski-muzej

У биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду вечерас је отворена изложба „Селекција аквизије“ Педагошког музеја из Београда, поводом 120 година постојања музеја.

Директор Педагошког музеја Божидар Зејак рекао је да је ова изложба штампани музеј, музеј у малом, која уз одабране фотографије које приказују ученике и учитеље основних и средњих школа, ђачке књижице представља залагање Педагошког музеја за одбрану српског духовног и националног бића.

„Намера нам је да се српско школство и традиција не заборави и ми се морамо достојанственије опходити према прошлости и да разумемо шта су наше културне и традиционалне вредности“, рекао је Зејак.

Он је истакао да садашње вријеме не поштује оно што су националне и културне вриједности, а Педагошки музеј ради на очувању тога како би будуће генерације знале своју културу.

Зејак је напоменуо да је Педагошки музеј јединствена установа културе на Балкану, која постоји 120 година због чувања и презентовања педагошких свједочанстава.

„Музеј је за то време оживљавао све оно што је лепо од српске традиције, а пре свега био је чувар српског националног бића. Педагошки музеј данас броји више од 50.000 експоната, сврстаних у четири велике збирке“, рекао је Зејак.

У оквиру изложбе приказан је документарни филм о Педагошком музеју о теми развоја српског школства, чији је аутор Милош Милошевић.

„Музеј из Београда је институција која се бави прикупљањем педагошких средстава и биљежи историју школства“, истакао је Милошевић.

Он је додао да је филм приказан у Београду, Темишвару, Будимпешти, Бечу и Андрићграду.

СРНА