Отворена изложба Јелене Божовић Ђорђевић и Славка Тушевљака

04.06.2019.

У Дому културе Вишеград постављена је изложба слика, цртежа и скулптура посвећена знаменитим српским личностима аутора Јелене Божовић Ђорђевић и Славка Тушевљака.

Изложбу је синоћ отворио начелник општине Младен Ђуревић који је истакао да Вишеград заслужује и на овај начин да угости много драгих људи из различитих крајева.

Он је захвалио ауторима изложбе, поручивши да су дјела која се овдје стварају трајно свједочанство битисања људи у једном времену и на једном простору.

Један од аутора изложбе Славко Тушевљак рекао је да му је задовољство што излаже са Јеленом Божовић Ђорђевић, која је један од најбољих вајара.

„Драго ми је да смо успјели да реализујемо изложбу. Изложба о нашим научницима, умјетницима и знаменитим личностима омаж је њима. Скулптуром, сликом и цртежом на неки начин малим дијелом одужили смо се овим великанима“, истакао је Тушевљак.

Ђорђевићева је рекла да оба аутора изложбе имају слична интересовања у умјетности.

„Изложба говори о томе како посматрамо исте људе из две перспективе. Изложили смо цртеже, слике и скулптуре“, навела је Ђорђевићева.

Она је напоменула да су посјетиоци могли видјети слике, цртеже и скулптуре знаменитих српских личности, међу којима су Петар Петровић Његош, Никола Тесла, Иво Андрић, Мика Антић, Милева Марић.

„Треба да јачамо националну културу и уметност, а из тога кад излазимо ка свету то су пробоји које је правио и Андрић и Тесла над целокупној светској сцени“, истакла је Ђорђевићева.

СРНА