Отворена изложба „Фреске Косова и Метохије“

30.05.2019.

У галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту у Андрићграду вечерас је отворена изложба „Фреске Косова и Метохије“ аутора Бојана Поповића.

Поповић је рекао да је циљ ове изложбе приказивање дјела која су угрожена и како би се допринијело њиховом спасавању.

Он је подсјетио да су храмови, као што су Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Дечани, под заштитом Унеска као свјетска културна баштина и као угрожена баштина.

„Како би ти споменици културе престали да буду угрожени, морамо свакодневно приказивати њихов огроман значај јер они уједно представљају и најважније дијелове српске средњовјековне културне баштине“, нагласио је Поповић.

Он је напоменуо да су српски средњовјековни манастири у то вријеме били и централни духовни дио корпуса српског народа.

„Морамо да будемо свјесни нашег огромног културног насљеђа које је потребно позитивно искористити, да не остану празни симболи без значаја, да у њима уживамо како би нам дали снаге за будућност која предстоји“, додао је Поповић.

Руководилац галерије „Петар Лубарда“ Горица Ћећез рекла је да галерија и Андрићев институт овом изложбом дају свој допринос обиљежавању значајног јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

„Да би се разумјела вриједност и значај културног и духовног насљеђа неопходно је и да се разумије историја једне државе и њен значај и утицај на данашње вријеме. Српске фреске на најбољи начин осликавају српско насљеђе, као и врхунац умјетности у периоду од 11. до 15. вијека“, навела је Ћећезова.

Она је напоменула да су Вишеград и Андрићград овом изложбом добили кутак који одише духовним миром, као и вјековном традицијом која припада српском културном насљеђу, али и европском и свјетском.

Изложба је организована у сарадњи са галеријом фресака Народног музеја у Београду.

СРНА