Отворена изложба фотографија „Тамо гдје праведници почивају“

14.07.2018.

У Храму Светог цара Лазара у Андрићграду отворена је изложба фотографија „Тамо гдје праведници почивају“, аутора Николе Зајеца, док ће у биоскопу „Доли Бел“ бити приказан документарни филм „Крст над јамом“, аутора Душана Басташића.

Документарни филм и изложба су прича о Удружењу „Јадовно 1941“, сјећању на све пострадале у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг 1941. године у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и борби да се мјеста њиховог страдања достојно обиљеже.

Протојереј Драган Вукотић рекао је да изложба приказује страдање невиних људи.

„Значај изложбе јесте да се не забораве жртве. Велики број Срба не зна ништа о овом страдању, а ми желимо да учимо своју историју, а прецима одамо поштовање“, истакао је Вукотић.

Он је подсјетио да у Храму Светог цара Лазара биле постављене изложбе о пребиловачким жртвама, те о Јадовну.

Предсједник Удружења „Јадовно“ Душан Басташић рекао је да ово удружење на разне начине настоји да открије истину о страдању Срба 1941. године у НДХ.

„Филм говори о свему што се десило 1941. године и ономе шта смо ми, потомци жртава учинили да се ове жртве никада не забораве“, истакао је Басташић.

У протеклих осам година ово удружење се бави изношењем истине о страдању 38.000 Срба у комплексу логора Јадовно-Госпић-Паг 1941, лоцирањем непознатих мјеста страдања, а у том циљу су на пет локација, од десет нађених јама са костима страдалника, постављени православни крстови.

СРНА