Отворена изложба фотографија Светлане Новаковић

24.05.2024.

У Градској галерији у Вишеграду отворена је прва самостална изложба фотографија Светлане Новаковић под називом „Руке мајке“.

Ријеч је о фотографијама великог формата које су настајале од маја 2020. година до данас.

„Овај циклус обухвата 45 фотографија, али је само дио њих вечерас изложен у галерији. Ове фотографије почињу у периоду корона вируса када се код моје мајке први пут појавила деменција. Била је сјајан модел. Руке, као и лице, дају дубоку слику живота“, рекла је Новаковићева.

Она је навела да је један број фотографија фотографисан телефоном.

„Фотографијом се бавим из хобија од 2004. године када сам обољела од карцинома дојке и аматер сам у овом послу. Веома ми је драго што сам добила прилику да излажем у свом граду и захвалила бих се галерији“, додала је Новаковићева.

На отварању изложбе обратила се и љекар Маја Гулан из Ужица која је Новаковићевој била велика подршка током лијечења од карцинома.

„Светлану сам упознала у најтежем периоду њеног живота. Од тада је прошло 20 година, а Светлана је израсла у једно богаство и прелијепо је откровење и нама и самој себи. Она има око за све што је лијепо, воли живот и мислим да је ова изложба тек почетак онога што она може да нам понуди“, рекла је Гуланова.

Маја Шиниковић из Градске галерије истакла је задовољство што вишеградска јавност има прилику да баш у овој културној установи погледа прву изложбу Светлане Новаковић.

„Ово је њена прва самостална изложба, али је она већ неколико година учесник Међународне ликовне колононије у Вишеграду, а њене фотографије објављене су у многим књигама, монографијама и каталозима“, навела је Шиниковићева.

Светлана Новаковић из Вишеграда члан је и Удружења жена обољелих од карцинома дојке „Јефимија“ из Ужица, а дуго година била је на челу Удружења „Аска“ из Вишеграда и тиме била велика подршка женама које су обољеле и лијечене од ове болести.

СРНА