Отворена 42. „Вишеградска стаза“

31.05.2019.

Свечаном академијом у Дому културе у Вишеграду вечерас је отворена 42. „Вишеградска стаза“, културна манифестација посвећена имену и дјелу Иве Андрића.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да књижевну и културну баштину треба оживјети манифестацијама, а да је „Вишеградска стаза“ у петој деценији постала својеврстан културни и духовни симбол Вишеграда.

„`Вишеградска стаза` је чврсто утабана корацима многих великих стваралаца свих ових година, колико је дуга њена традиција. Као таква, стални је подсјетник на немјерљиву важност чувања успомене на дјело великана наше књижевности, али и афирмацију и подстрек у стварању нашим савременицима и генерацијама које тек стасавају“, истакла је Ђаковићева.

Отварајући манифестацију, она је нагласила да богата културно-историјска баштина Вишеграда, која се промовише кроз савремени израз у виду традиционалне манифестације посвећене нобеловцу Иви Андрићу, обавезује све да пруже подршку манифестацијама које доприносе развоју савремене књижевности, културе и умјетности.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да учесници ове манифестације сваке године изнова оживљавају Андрића и његово дјело.

„Вишеград је данас пријестоница културе која окупља добронамјерне и умне људе, а ми смо посебно захвални Андрићу и свим људима који се у његово име придружују нашим настојањима да `Стаза` буде вјечна, као што је вјечно и дјело нашег нобеловца“, истакао је Ђуревић.

Бесједу о Андрићу говорио је професор Филолошког факултета Универзитета у Београду Мило Ломпар.

У програму академије наступили су глумци Вјера Мујовић и Александар Срећковић, који су говорили мисли из Андрићевих дјела.

Другог дана манифестације, сутра у 11.00 часова биће промовисан роман „Невиђена Србија“ аутора Владе Арсића у Спомен-учионици Иве Андрића, док ће књижевно вече Друштва љубитеља писане ријечи бити одржано традицинално на хладњаку на Бикавцу у 17.00 часова.

У пјесничкој вечери која ће бити одржана на ћуприји на Дрини у 20.00 часова учествоваће Љубивоје Ршумовић, Миленко Јевђевић, Милица Бакрач, Слободан Јовић, Војин Остојић, Бранка Чарашић и Јелена Андрић.

Истог дана у 20.00 часова у Дому културе наступиће женски камерни хор „Бањалучанке“.

„Вишеградска стаза“ биће затворена у недјељу, 2. јуна, а програм завршног дана биће употпуњен позоришним представама, те изложбом слика.

Културна манифестација „Вишеградска стаза“ организује се 42. пут, а 27. пут у Републици Српској.

СРНА