Отворена 41. „Вишеградска стаза“

27.06.2018.

Свечаном академијом у Дому културе у Вишеграду вечерас је отворена 41. „Вишеградска стаза“, културна манифестација посвећена имену и дјелу Иве Андрића.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је „Вишеградска стаза“ једна од најзначајнијих културних манифестација која, осим књижевности, афирмише и промовише друге области културе.

„Својим богатим и разноврсним програмом она сваке године испреплете бројне културне и умјетничке садржаје“, додао је Малешевић.

Он је истакао да ова манифестација отвара културни простор свога краја ка просторима општекултурне вриједности и заузима посебно мјесто на књижевној и културној сцени Републике Српске.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, отварајући ову манифестацију, рекао је да Андрићево дјело једнако траје и трајаће међу људима његовог духовног завичаја, док је људи и њиховог језика.

„Наши гости и учесници манифестације окупљени су да граде своје мисли, али и да уче од давно речених. Вишеграђани су предодређени и остављено им је у аманет да његују оно што је Андрић оставио свом народу“, каже Ђуревић.

Он је истакао да се љепота стварања огледа у томе да умјетници из живота издвајају оне појаве које имају дубље и опште значење, што је и Андрић чинио.

„Према Андрићевом казивању, умјетност има дубоке везе са животом, а умјетник ствара нова дјела трајне љепоте и непролазног значаја и таква је наша `Вишеградска стаза`“, рекао је Ђуревић.

Ђуревић је нагласио да „Вишеградска стаза“ није само пут у будућност, она је потребна као вид комуникације међу људима, мјестима и крајевима, те као подстрек за заједничко рјешавање свих проблема.

„Морамо истрајати на Андрићевој вишеградској стази, а посебно у чувању српског језика и културе. Вјерујемо да ће `Вишеградска стаза` и убудуће бити мјесто окупљања књижевника, пјесника и других умјетника и стваралаца, јер је то наша обавеза према великом књижевнику и умјетнику“, закључио је Ђуревић.

У програму академије наступио је глумац Народног позоришта из Београда Небојша Кундачина који је говорио мисли из Андрићевих дјела, као и Камерни хор Музичке академије из Источног Сарајева.

У оквиру „Вишеградске стазе“, у петак, 29. јуна, од 19.00 часова биће одржано пјесничко вече на вишеградској ћуприји, на којој ће наступити учесници из Републике Српске и Србије, а ове године своје стихове говориће и вишеградски пјесници.

Овогодишња „Вишеградска стаза“ биће завршена у недјељу, 1. јула, концертом групе „Легенде“.

СРНА