Отворен кабинет практичне наставе машинске групе предмета

14.12.2021.

У Средњошколском центру „Иво Андрић“ у Вишеграду данас је отворен кабинет за практичну наставу из групе машинских предмета, који је опремљен донацијом аустријске компаније „Прогресис“.

Вриједност пројекта је 50.000 евра, а опрема је донирана захваљујући иницијативи директора ове образовне установе Дивне Васић и начелника општине Вишеград Младена Ђуревића.

Извршни директор компаније „Прогресис“ Салдин Херац рекао је да је Вишеград његов родни град и изразио задовољство што „може да улаже у своју средину и подржава развој школства“.

„Имамо могућност да доста тога још покренемо. Ово је био први корак да преносимо знање са запада, најмодерније методе школства које су повезане са привредом. Теоретско знање без праксе према потребама тржишта, нема смисла“, рекао је Херац.

Он је истакао да је то један од првих корака ка унапређењу развоја ове општине.

Директор ЕВМ, водеће њемачке компаније за технологије варења, Штефан Хајнц рекао је да му је драго што ова фирма може у Вишеграду и региону да преноси знање и заступа интересе технологије.

Начелник општине Вишеград захвалио је за помоћ средњошколском центру у виду вриједне опреме, која ће служити ученицима да обављају добру праксу и стичу нова знања.

„Ријеч је о најсавременијој опреми и ђаци ће стицати веома добра знања и послије завршетка средње школе биће веома добро обучени“, нагласио је Ђуревић.

Он је истакао да је општина подржала овакву идеју и да се претходних годину дана радило на припреми овог пројекта, како би из машинске школе изашли обучени ђаци.

„Најважније је да ће у будућем периоду у Вишеграду бити отворен производни погон, а ђаци који заврше ову школу имаће могућност да стечено знање пренесу на радна мјеста. Као и претходних година свједоци смо да смо успјели да анимиримо фирме из других држава, ово је један од сличних примјера, с тим што ће фирма бити из Аустрије“, рекао је Ђуревић.

Он је изразио очекивање да ће овим примјером, Вишеград почети да привлачи и друге стране инвеститоре, са циљем развоја те локалне заједнице.

Професор Слађана Шиниковић захвалила је свима који су препознали потребе ове школе.

„Наши ученици ће, осим адекватне теоретске наставе, имати и практичну наставу и ученици ће имати прилику да стекну сва потребна знања“, рекла је Шиниковићева.

Ученик Лука Сикирић рекао је да му је драго што ће моћи у пракси да види како све изгледа и да научи нове вјештине у свом даљем школовању.

Након посјете Средњошколском центру „Иво Андрић“ за донаторе је уприличен пријем у кабинету начелника општине Вишеград.

СРНА