Отказано пливање за Часни крст

18.01.2023.

Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Дрини у Вишеграду отказано је због апела надлежних органа Републике Српске и најављених временских неприлика, високог водостаја и могућих поплава.

Свештеник Драган Вукотић рекао је новинарима да ће сутра у храму Светог Цара Лазара у Андрићграду, Његово високопреосвештенство митрополит Хризостом служити Свету архијерејску литургију, која ће почети у 9.00 часова.

„Након тога биће учињен обред великог освећења воде и планирано је да ако временски услови дозволе учинимо велику литију до ћуприје на Дрини да благословимо Дрину и да освећену воду проспемо у ријеку“, нагласио је Вукотић.

„Позивам вас да овај празник прославимо уз свету литургију“, поручио је Вукотић.

Српска православна црква прославља 19. јануар Богојављење – празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Богојављење је један од највећих хришћанских празника, јер се сматра да су се у тренутку крштења први пут заједно појавили Отац, Син и Дух Свети, чиме је први пут објављена тајна Свете Тројице који су постали симбол вјере.

СРНА