Особе са Дауновим синдромом уз много рада постижу много

21.03.2019.

У Дому за лица са инвалидитетом у Вишеграду који збрињава женска лица ометена у развоју смјештено је осам корисница са Дауновим синдромом, а у Удружења особа са потешкоћама у развоју „Мој пријатељ“ двије особе са овим синдромом којима се, у складу са могућностима, настоји пружити све што је неопходно и дан испунити различитим активностима и дружењем.

Дефектолог у Дому Маја Вујадиновић рекла је да дјеца са Дауновим синдромом шире љубав, срећу, воле да слушају музику.

„Са аспекта васпитно-едукативне активности кориснице укључене свакодневно у различите активности кроз групне и индивидуалне облике рада, у зависности од њихових могућности и способности. Имамо кориснице које су укључене у окупационе активности“, навела је Вујадиновићева.

Портпарол Дома Тања Тановић Карабатак рекла је да ова установа за бригу и смјештај корисница ометених у развоју, осим веома добре и квалитетне здравствене његе, пружа разноврстан садржај кроз окупациону терапију и васпитно-едукативни рад.

Члан Удружења особа са потешкоћама у развоју „Мој пријатељ“ Драгана Антић рекла је да у Удружењу имају двије особе са Дауновим синдромом и истакла да те особе могу да постигну много, али да се са њима треба много радити.

„Они су укључени у наш рад у оквиру креативних радионица, гдје дају свој допринос. Осим тога, укључујемо их у спортске активности. То су дивне особе пуне љубави и разумијевања, само им треба знати прићи“, навела је Антићева.

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006. године, а 21. март симболично је изабран за тај дан јер је у основи ове болести присутност три, умјесто два хромозома, на 21 хромозомском пару.

Симбол овог дана су шарене чарапе јер их особе са Дауновим синдромом не могу упарити, те се ношењем шарених чарапа показује подршка борби овој популацији, како би се што боље интегрисала у друштво.

СРНА