Основци креирали садржаје за „Википедију“

26.02.2018.

Ученици Основне школе „Вук Караџић“ у Вишеграду учествовали су данас на уређивачкој радионици „Викимедије“, а креирани садржаји наћи ће се на српској и македонској верзији „Википедије“.

Координатор за пројекте „Викимедије“ у Републици Српској Бојана Подгорица рекла је да је уређивачка радионица дио образовног програма и да је организована у сарадњи са Основном школом из Вишеграда и корисничком групом „Глам“ из Македоније.

„Идеја данашње радионице јесте да ученици кроз размјену знања и одговарајуће литературе креирају садржај на својим матичним `Википедијама`. Садржаји су прилагођени узрасту ученика и за циљ имају проширивање знања, а затим и проширивање пројекта `Википедија`“, истакла је Подгорица.

Она је додала да ће ученици, осим обнављања знања о највећим српским писцима, научити нешто ново и о македонским писцима.

„Крајњи резултат јесте то да ће се креирани саџај наћи на двије `Вукипедије` – на српској и македонској“, рекла је Подгорица.

Педагог Основне школе „Вук Караџић“ Тања Новаковић рекла је да је школа учинила велики корак, повезујући традиционално и савремено.

„Наша школа је прва у Републици Српској која је са још четири факултета приступила глобалном едукативном пројекту `Викимедија` у који је укључено више од 60 земаља“, додала је Новаковићева.

Ученица Марија Радојевић рекла је да у пројекту „Викимедија“ учествује већ другу годину.

„Ми уређујемо текстове и трудимо се да они изгледају што боље. Ове године нам је посебно драго што текстове са македонског језика можемо да преведемо на српски“, каже Радојевићева.

СРНА