Основана Земљорадничка задруга

06.03.2017.

Новоснована Земљорадничка задруга из Вишеграда имаће за циљ унапређење пољопривредне производње у овој општини, рекао је директор Задруге Бојан Чабак.

„Наши планови за наредни период су покретање и реализација пројеката како бисмо помогли пољопривредне произвођаче и подстакли их на рад јер је Вишеград изузетно погодан за узгој воћа и поврћа“, рекао је Чабак, који је на оснивачкој скупштини Земљорадничке задруге, одржаној у Андрићграду, једногласно изабран за директора.

Он истиче да је основни циљ унапређење пољопривредне производње, па ће пољопривредници своје производе моћи да пласирају на тржиште посредством задруге, да користе пољопривредне машине и репроматеријале, које ће набављати посредством овог тијела.

Чабак је додао да је планирана набавка хладњаче, која ће омогућити да на тржиште изађу са конкурентним цијенама.

„На подручју Вишеграда тренутно је засађено 600 дунума малине. Осим тога, има доста засада јабуке и шљиве. Радићемо на томе да будемо сигуран откупљивач за све производђаче на овом подручју“, рекао је Чабак.

Новоизабрани предсједник Скупштине Задруге Марко Микавица рекао је да ова асоцијација има велики значај јер даје могућност да домаћи производи буду признати, те као посебно битне истакао погодности које се односе на репроматеријале и откуп.

Он је захвалио начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу за подршку.

Ђуревић је рекао да је оснивање Задруге још један показатељ да локална администрација подржава развој руралних дијелова општине.

„Села не смијемо запоставити. Планирали смо одређена средства и за запошљавање путара, који ће одржавати сеоске путеве током сцијеле године, а биће запослени при Комуналном предузећу“, каже Ђуревић.

Начелник Одјељења за привреду општинске управе Ана Богдановић рекла је да ће задруга омогућити пољопривредницима да се уједине, да кроз задругу лакше пласирају своје производе и да за њих постигну боље цијене.

СРНА