Општина Вишеград изразила интересовање за оснивање Пољопривредне задруге

14.12.2016.

У Рудом је данас одржан састанак Сталне Радне групе за рурални регионални развој СВГ, регион Дрина –Тара, на којем су присуствовали представници јавног, приватног и цивилног сектора, као и представници општине Вишеград.

Замјеник начелника општине Вишеград Младенко Тасић рекао је да је састанак био веома користан, јер су учесници упознати на који начин и кроз које пројекте могу аплицирати са СВГ.

„Имали смо прилику да се упознамо о томе на који начин функционише СВГ, а посебно у области пројеката који су  везани за оснивање и функционисање Пољопривредне задруге“, додао је Тасић.

Он каже да је Пољопривредна задруга „Увац – Рудо“ успјела за кратко вријеме да постане препознатљива у регији и да општина Вишеград, има у плану да направи Пољопривредну задругу, због повећаног броја произвођача малине.

Тасић каже да је задруга у Рудом створена уз помоћ локалне самоуправе и ресурса општине Рудо, али и пројеката СВГ.

„Уз позитивна искуства која имамо, а у сарадњи са Удружењем малинара осмислићемо најбољи начин да Пољопривредна задруга добије још већи значај“, рекао је Тасић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду општине Вишеград Ана Богдановић рекла је да је делегација ове општине присуствовала састанку са циљем интересовања за формирање Пољопривредне задруге.

„У наредном периоду планирамо да општина Вишеград направи сличну Пољопривредну задругу и да изгради хладњачу већег капацитета“, истакла је Богдановићева.

Регионални координатор Дрина – Тара региона Александар Дамјановић рекао је да је у овој години кроз грантове пласирано 130.000 евра, а да су пројекти били суфинсирани од стране апликаната и да укупно износе око 200.000 евра.

„У наредној години планирамо подршку манифестацији Сајам пољопривредних производа у Рудом и подршка пршутијади на Мачкату“, истакао је Дамјановић.

Он је додао да је Пољопривредна задруга Увац – Рудо најзначајнији пројекат, а то је добар примјер рада, те да у овом пројекту имају подршку локалне самоуправе.

Директор Пољопривредне задруге Увац – Рудо Ненад Љубојевић рекао је да је задруга искористила пројекат СВГ-а који се односио на помоћ у развоју задругарства у региону.

Након састанка, учесници су посјетили Пољопривредну задругу Увац – Рудо, која је добитник бесповратних средстава крод АБД грант шему.