Општина Вишеград изразила интересовање за формирање мјесних заједница

11.11.2016.

formiranje-mjesnih-zajednica-1

Представници општине Вишеград учествовали су на регионалном радном састанку „Јачање мјесних заједница у БиХ“ у Сарајеву, који је организовао УНДП са циљем формирања мјесних заједница.

Члан радне групе Дарко Андрић рекао је да је на иницијативу начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, општина Вишеград изразила интересовање за формирање мјесних заједница, што је и обећано у претходном периоду грађанима ове општине.

„Учествовали смо у пројекту, који се организује на нивоу БиХ. Општина Вишеград је имала могућност формирања мјесних заједница, уз подршку УНДП, али због незаинтересованости у протеклом периоду овај пројекат није наишао на разумијевање“, додао је Андрић.

formiranje-mjesnih-zajednica-2

Андрић је истакао да су чланови радне групе, испред општине Вишеград, имали прилику да кроз конструктивне дискусије осмисле будућност мјесних заједница.

„Расправљали смо о функцији мјесне заједнице, пружању услуга, структури рада, финансирању мјесних заједница и учешћу грађана“, напоменуо је Андрић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је важност укључивања општине Вишеград у пројекат јачања мјесних заједница, односно што скорије активирање мјесних заједница.

„Овај пројекат је од изузетне важности, јер ћемо друштву вратити оно што смо некад имали, а то је повјерење, солидарност, укљученост и једнакост, а то су вриједности које смо због различитих ствари изгубили“, додао је Ђуревић.

formiranje-mjesnih-zajednica-3

Он је појаснио да је ово први корак ка поновном оживљавању мјесних заједница и враћању њихове улоге са циљем јачања локалне заједнице.

Овај регионални састанак је први од осам који ће бити одржани широм БиХ. Пројекат представља заједничку иницијативу влада Швајцарске и Шведске, а проводи га Развојни програм УНДП.