Општина обезбиједила сјеменски бијели лук

19.10.2017.

Општина Вишеград је у сарадњи са Пољопривредном задругом „Вишеград“ обезбиједила 600 килограма сјеменског рамског бијелог лука у вриједности 4.200 КМ, које је добило шест домаћинстава с циљем развоја и проширења садње ове пољопривредне културе.

Директор Пољопривредне задруге „Вишеград“ Бојан Чабак рекао је да је након оснивања задруге, уз велику помоћ општине и начелника Младена Ђуревића, покренут пројекат садње рамског бијелог лука, аутохтоне врсте у БиХ која је изузетног квалитета.

„Наредне године очекујемо производњу већег обима, ширење садње и укључивање нових корисника у овај пројекат“, додао је Чабак.

Он је навео да је укључен мали број корисника како би видјели какве ће ефекте имати садња бијелог лука на подручју општине Вишеград.

Координатор пројекта Есед Мухић рекао је да општина Вишеград и њен начелник имају разумијевања да помогну пољопривредну задругу Вишеград.

„Ово је наш стари лук озими, који може да стоји“, додао је Мухић.

Корисник пројекта Славенко Миличић рекао је да је на површини од једног дунума засађено око 100 килограма бијелог лука, захваљујући општини Вишеград и Пољопривредној задрузи.

„На малој површини имам искуства, а ово је мало већа површина и надам се да ће захваљујући инструкцијама стручњака род бити солидан. Најбитније је да људи могу имати финансијске користи, када имају земљу за сијање“, истакао је Миличић.

Адвија Кустура, која је такође корисник пројекта, рекла је да поред бијелог лука, производи малине и јагоду.

„Одлучила сам да се пријавим на конкурс с обзиром да се бавим пољопривредом и сматрам да је ово једно од најбољих рјешења, јер се лук касно сади, а мислим да би на прољеће требало бити успјеха“, додала је Кустура.

Она је додала да су урађене све прописане мјере, како би род био добар.

„Пошто је зимска садња очекујем добру производњу. Најважније је да је обезбијеђен откуп, који ће много помоћи“, рекла је Кустура.

Корисник пројекта Радомир Ћирковић је захвалио начелнику и општини Вишеград, који су препознали да се може и треба улагати у пољопривреду.

„Очекујем да ће род бити добар, јер имамо помоћ стручњака. Лук је много лакше узгајати него малину“, додао је Ћирковић.

СРНА