Општина добила свјетску енциклопедију

11.08.2017.

Општини Вишеград данас је уручена свјетска енциклопедија од 1929. до 1948. године, коју је овој општини поклонио савјетник за развој града Штајера у Аустрији Марио Ритер.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су поклоњене књиге из личне колекције Мариа Ритера и да је процијењена вриједност око 10.000 евра.

„Многи европски градови су жељели да имају у својој колекцији ове књиге, али захваљујући Ритеру нашој општини је припала част да их има. Планирамо да их касније дамо на кориштење Филозофском факултету, Одсјеку за њемачки језик у Источном Сарајеву“, навео је Ђуревић.

Он је додао да ће у скорије вријеме бити још помоћи од људи који су поријеком из Вишеграда.

„У наредном периоду ће Вишеграђанин који живи у иностранству, у оквиру предузећа чији је власник склопити споразум са општином, како би 100 новорођених беба даривао са по 200 КМ и књигом која говори о одгоју дјеце“, истакао је Ђуревић.

Он каже да ће општина сачинити уговор и услове добијања помоћи за новорођену дјецу, а поред тога ће наставити да исплаћује износ од 500 КМ за свако рођено дијете с циљем повећања наталитета.

„Осим тога, планирана је донација Дому здравља Вишеград у медицинској опреми у вриједности од 10.000 КМ“, рекао је Ђуревић.

Саша Грујић, који је уручио енциклопедију, рекао је да је поријеклом из Вишеграда, али да дуги низ година живи у Аустрији.

„Био сам члан делегације из Штајера која је у априлу посјетила општини Вишеград, у којој је био и Ритер. Наша сарадња постоји већ неко вријеме, а циљ је да задржимо становништво на овим просторима и да доселимо нове породице“, навео је Грујић.

Он је истакао да су књиге штампане на старом њемачком писму, а да је издавач „Брокхаус“.

„Ова енциклопедија је уникантна, за њу су се борили музеји у Пули и Минхену. Мариу Ритеру је била жеља да те књиге поклони Вишеграду зато што је лијепо и топло дочекан у овом граду. У наредном периоду размишљамо о томе да људи, који су поријеком из Вишеграда отворе предузеће у овом граду“, додао је Грујић.

СРНА