Око 1.000 вјерника у литији дугој 12 километара

09.02.2020.

У литији дугој 12 километара данас је од манастира Добрун до Андрићграда било око 1.000 вјерника који су подржали вјерни народ у Црној Гори у одбрани светиња од дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести.

Литија се кретала до Храма Светог цара Лазара у Андрићграду, гдје је служен молебан.

Свештеник Александар Топаловић истакао је да је народ устао да покаже да се ослобађа страха и да су искрени православни вјерници који своје светиње неће дати ни за шта на свијету.

Он је рекао је да су и њихови преци, вођени вјером православном, одлазили светињи под Острог, ходајући дугим, трновитим стазама, да би показали колико су јаки у вјери, а понизни пред Господом.

„Данас су сви учинили исто што и праоци, показујући да без обзира гдје живјели православни хришћани морају бити јединствени у одбрани онога што су праоци оставили, а то су светиње које су угрожене у Црној Гори. Нема силе у свијету која може Цркву Божију да сруши, па неће ни ова у Црној Гори“, поручио је отац Топаловић.

Монах Серафим је нагласио да Црква, када подучава народ, даје примјер да су сви велика породица да би тако схватили блискост и љубав која треба да постоји.

„Кад људу мало више изарсту у вјери, онда осјећају да то није само велика породица, него да смо једно велико тијело, да смо један организам, да се причешћујемо крвљу Христовим. Ако је негдје то тијело угрожено, читаво биће осјећа ту бол и саосјећа се са ближњима“, истакао је монах Серафим.

Свештеник Саво Тривковић рекао је да су показали љубав светој Цркви и Господу, али и заједништво са народом у Црној Гори.

„Надамо се да ће им наша подршка значити“, истакао је Тривковић.

У молитвеној литији био је и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је подсјетио да је Црква у својој историји претрпјела многе прогоне, али да је из сваког изашла многобројнија и благодатнија.

„Захваљујем се свим вјерницима, што су окупљени учествовали у литији и мирно и достојанствено послали поруку подршке народу и светињама у Црној Гори“, истакао је Ђуревић.

Организатори молитвене литије су свештенство и монаштво парохија вишеградских.

У Црној Гори је крајем децембра прошле године усвојен Закон о слободи вјероисповијести којим је предвиђено да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника Српске православне цркве у Црној Гори због чега су организовани молебани и литије широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

СРНА